Skip to content Skip to footer

Peynir Çeşitleri

Sensus Wine & Food Peynir Çeşitleri

Türkiye’nin peynir hazineleri, ülkemizin dört bir yanından özenle seçtiğimiz peynir çeşitleri
Sensus Wine & Food peynir ve şarküteri tabaklarında!!!
Şarabın anavatanı olan bu topraklarda yapılan şarapları, ülkemizin zengin peynir çeşitleri ile eşleştiriyoruz.

Peynir ve Şarküteri Çeşitlerimiz

Kirli hanım Peyniri (Balıkesir)

Ayvalık yöresinin geleneksel lezzeti olan bu peynir, çok eski zamanlarda saklama koşullarının yeterli olmaması ve peynirin çabuk bozulmaması için kendine has yöntemlerle oluşturulmuştur. Yapımı sırasında maruz kaldığı güneşin ve kuzey rüzgarlarının etkisiyle dış yüzeyi kuruyup içerisinde bulunan nemden arındığı için dışı koyu, içi ise beyaz renktedir ve “Kirli Hanım” ismini bu nedenle edinmiştir.

Abaza Peyniri (Sakarya)

Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri; yaklaşık olarak 700 yıl önce Sakarya iline yerleşen Abhaz halkının kültürünün de etkisiyle Sakarya ilinde üretilen kaşar peyniri ile dil peyniri arasında özelliklere sahip, olgunlaştırılmış, lifli yapıda, kehribar sarısı renginde ve genellikle örgü şeklindeki peynirdir. Saf ve doğal günlük inek sütünden üretilir. İçeriğindeki tuz oranının az olması ve yüksek kalsiyum oranıyla sebebiyle sıkça tüketilen bir peynir türüdür. Izgara ya da tavada kızartılabilir. 29 Nisan’da coğrafi işaret tescili verilmiştir.

BALIKESİR MİHALIÇ PEYNiRi

Bursa ve Balıkesir yöresinde, genellikle tam yağlı çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, eşsiz aroması ve benzersiz kokusu ile en sik tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer alır. Adını Bursa’nın Karacabey ilçesinin eski adı olan Mihaliç’ten almıştır. Dışı ince, beyaz kabuklu, yuvarlak gözler içeren sert bir peynirdir. Tuzlu ve tam yağlı bir peynir çeşididir.

Bergama Tulum Peyniri

İzmir Bergama’da doğal ortamda yetiştirilen ineklerden elde edilen sütle üretilmektedir. Bergama tulum peyniri ağızda dağılır ve yarı sert bir yapıdadır. Peynir gözenekli bir yapıdadır. En doğal peynir mayası olan şirden üretilmektedir.

Çanakkale Koyun Ezine Peyniri

Ezine peynirinin hikayesi süt ile başlar. Her süt aynıdır diyemeyiz. Ezine koyun peyniri içerisinde bulunan süt, Çanakkale Kaz Dağları'nı içinde bulunduran, Çanakkale iline bağlı Ezine, Bayramiç, Ayvacık ilçelerindeki doğal bitkiler ve su kaynaklarından beslenen, koyun, keçi ve ineklerin sütüdür. En iyi Ezine Peyniri, kırılgan olmayan, orta sertlikte bulunan ve açık sarı renginde olandır. Yumuşak ve yarı sert peynir grubuna girer. Boyutları küçük olan, az sayıda gözeneği vardır. Tadı, kremamsı, pişmiş süt, ekşi, tatlımsı, tuzlu ve ransit karışımı bir lezzettedir. Ezine peynirinin lezzet tanımlama sözleri, keçimsi, tuzlu, ekşi, kremamsıdır.

İsli Çerkez Peynir (Bolu)

Adından da anlayacağınız üzere Çerkez aileler tarafından Düzce ve Adapazarı gibi bölgelerde inek veya koyun sütünün işlenmesi ile üretilen yöresel peynir çeşididir. Çerkez peynirinin odun ateşinde füme edilmesiyle üretilir. Eski dönemlerde soğuk saklama alanları olmadığı için buğday ambarlarında hava almaması için buğday içine gömerek saklanırmış sonrasında fırınlarda tütsülenirmiş. Tütsülenirken kullanılan odun çok önemli meşe dut ve akasya odunu tercih edilir ve 3 – 4 gün dumanda tütsülenir. İsli ve aromatik bir tada sahiptir.

Kars Gravyeri ( Koçulu )

Kars Gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır. Tuzlu ve aroma olarak yoğun bir peynir çeşididir. İçerisinde katkı maddesi bulunmadığından besin değeri yüksektir. 1878 yılında kurulan Kars Boğatepede üretilmektedir. Kendine özgü tadı Kars bölgesinin çok çeşitli bitki örtüsüyle beslenen ineklerin sütünden geldiği gibi üretiminden de kaynaklıdır. Peynirdeki delikli yapı fermantasyondan kaynaklı olup bu deliklerde yüzlerce faydalı bakteri barındırır ve bu bakteriler sindirim sisteminize katkıda bulunur. Keskin ve aromatik bir tada sahiptir.

Kars Kaşar Peyniri ( Koçulu )

Coğrafi işaretli bu Kars Kaşarı Koçulu çiftliği mandırasında geleneksel yöntemlere tamamen bağlı kalınarak üretilmiştir. Peynirin yapımında kullanılan süt, 2400 m rakım civarında 1500 üzerinde bitki ile beslenen ineklerin sütünden üretilmektedir. Yüksek rakımdan sebep coğrafyanın iklimi yazın serin geçer ve çok çeşitli bitki örtüsü ile hayvanların sütün kalitesi artmaktadır. Peynirin olgunlaşma zamanına göre damakta gravyer ve kars kaşarı arasında bir tat bırakmaktadır.

Konya Küflü Yeşil Peyniri

Peynire göğermiş peynir, gök peynir ya da Konya yeşil peyniri de denmektedir. Özellikle Konya halkı tarafından severek tüketilmekte olan peynir, özel olarak deri tulumlar içerisinde kurutulmaktadır. Kurutulmasıyla birlikte küflenme aşamasından da geçen peynir tüketime bu şekilde sunulmaktadır. Özellikle koyun sütünün artmış olduğu bahar aylarında elde üretilmektedir. Konya ve Karaman çevresinde üretimi yapılmakta olan peynir sadece koyun değil aynı zamanda inek ve keçi sütlerinden de elde edilmektedir. Küflü peynir, yağdan arındırılmış süt ile yapılmakta ve tüketime sunulmaktadır

Obruk Tulum

Karaman ili Ayrancı ilçesi Divle köyünde yapılan bir çeşit peynirdir.[1] 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, köylülerin "obruk" adını verdiği mağara soğuk hava deposu olarak kullanılır. Koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılır. Obruğa konulan peynir tulumları, yaklaşık 5 ay sonra içerideki bir bakteri sayesinde kırmızı renk alır.

Trakya Keçi Peyniri

Baharda Trakya'nın eşsiz doğasında beslenen koyun ve keçi sütlerinin karışımından elde edilir. Yoğun ve zengin bir tadı var. Tenekelerde yedi ay sertleşmesi ve olgunlaşması beklenir. Peynir, sütün maya ile pıhtılaştırılıp, çeşitli şekillerde işlenmesi, süzülmesi, preslenmesi ve belirli koşullarda olgunlaştırılmasıyla elde edilen ürünüdür. Aromatik bir tada sahip olan peynir geleneksel peynir çeşitlerimizdendir.

Tulum Peyniri

İzmir'e özgü bir tür tulum peyniridir. İzmir'in yanı sıra Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa ve Muğla’da da üretilmektedir. Deri tulumda kuru ve teneke tulumda salamuralı olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. İzmir Tulum Peyniri 24.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. İzmir tulum peynirinin tenekede yapılan çeşidinde inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü kullanılır. Peynir tenekeye yerleştirildikten sonra kuru tuz ve salamura eklenir. Salamura olarak peynir altı suyundan yararlanılır.

Van Otlu Peyniri

Bahar döneminde toplanan Van’ın nemli topraklarında yetişen sirma, suh, mendi, kekik, nane otlarıyla yapılan geleneksel peynirlerimizdendir. Taze sağılmış koyun, keçi, inek sütü süzülüp kaynatılarak 30 C derece dengelenip peynir mayası ile mayalanır ve bez torbalarda süzülür. Toprak kaplarda boşluk kalmayacak şekilde preslenir ve ağzı üzüm yaprakları ile kapatılır. Minimum 3 ay bekletilir. Toprak altında ne kadar uzun süre durursa o kadar lezzetlenir.

Erzincan Şavak Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri, Türk mutfağına ait bir peynir çeşididir. Koyun veya keçi sütünden yapılır ve tulum adı verilen hayvan derileri içinde olgunlaştırılır. Beyaz renklidir, sert dokulu ve yoğun bir lezzete sahiptir.

Dana Bacon

Tuzda pişirilip tütsülendikten sonra kendine has bir lezzete sahip olan dana bacon peynir ve şarküteri tabaklarımızda kıymetli misafirlerimizin beğenisine sunulmuştur.

Füme Kaburga

Füme etin yapımında meşe, kayın, palamut, elma, kiraz ve erik ağaçlarının odunları kullanılması önerilir. Çünkü bu ağaçlar, kendine has bir kokuya sahiptir ve etin lezzetini artırır. Tütsülenmek istenen etler ince ince dilimlenir. Füme etin mutlaka ince olması gerekir. Dilimlenen etler tütsüleme tepsisine veya özel şişlere dizilir. Ateşten çıkan duman ile, etin kanı ve suyu akıtılır. Yanan ateş etrafında duran etler, tamamen tütsülenene kadar bu işleme devam edilir. Tütsüleme işlemi bittikten sonra füme et, özel konservelere veya füme poşetlerine sarılır. Füme etlerin yanmamasına dikkat etmek gerekir. Dumanda ön pişirme işleminden geçer. Etin yüzeyinde bulunan isler sayesinde, et hava alma özelliğini kaybeder ve daha uzun süre kullanılabilir.